Total Tayangan Halaman

Senin, 30 November 2015

Kognitif Tingkah Laku Terapi Melegakan Tekanan psikologi

Kognitif Tingkah Laku Terapi Melegakan Tekanan psikologi

Adakah anda pernah mendengar mengenai pecah amanah? CBT adalah Terapi Kognitif Tingkah Laku dan ia melegakan tekanan manusia psikologi. Dari segi jisim biasa CBT adalah semua tetapi komplikasi menegaskan pendekatan tingkah laku yang sukar diikuti. Tetapi dalam realiti, ia adalah salah satu pendekatan dan kaedah melegakan tekanan terkenal. Tidak seperti terapi yang paling perubatan, CBT berfungsi apabila tingkah laku manusia yang melibatkan manipulasi pemikiran dan pengurusan. Ia adalah proses terapi psiko yang berkaitan dengan jiwa manusia dan tidak memerlukan sebarang ubat seperti terapi lain dan dengan itu bekerja sebagai cara untuk membantu diri sendiri melalui tingkah laku sendiri dan dengan itu menjimatkan tekanan dan kebimbangan.

Terapi Tingkah Laku Kognitif atau pecah amanah Bekerja dalam cara yang berikut:

Fungsi yang paling asas CBT adalah untuk mengenal pasti laluan tekanan. Penentuan sumber menegaskan boleh membenarkan pengubahan pengurusan tekanan dan dengan itu penyingkiran tekanan menjadi mudah. Setiap punca tekanan mungkin berbeza dan ia berbeza-beza dari seorang ke seorang yang lain dan begitu juga dengan teknik terapi ini. Seseorang boleh dapat mengenal pasti punca tekanan ini dengan catatan catatan dalam diari pengurusan tekanan. Setiap maklumat lanjut tekanan seperti masa, reaksi, tindakan dan juga keamatan tekanan mungkin membolehkan proses mencari sumber tekanan.

Menentukan jenis tekanan juga sangat penting dan ia juga termasuk di dalam pecah amanah. Di sini, perkara utama adalah untuk menentukan sifat tekanan yang mungkin rasional, tidak rasional, normal, munasabah, kronik, diri mendorong dan alam sekitar. Jadi penentuan sifat tekanan adalah sangat penting dan ia datang bersama-sama lokasi sumber itu.

Selepas lokasi semua penting dan penentuan sifat tekanan, tekanan melegakan kaedah boleh digunakan dalam kehidupan seharian untuk menangani jumlah tekanan yang dihadapi. Pengurangan tekanan diperlukan dan langkah seterusnya di mana kedua-dua kaedah konvensional dan bukan konvensional melegakan tekanan boleh digunakan.

Kaedah konvensional: Pemakanan yang baik, jadual senaman yang kerap, mengimbangi diet, mengambil urut berkala dan mempunyai rehat yang cukup mungkin berjaya.

Kaedah konvensional: Perjalanan ekspedisi, cuba sukan pengembaraan, mendengar muzik yang menenangkan, pergi untuk usaha membeli-belah, membeli haiwan baru, mencari aktiviti baru dan pekerjaan dan juga mesyuarat individu baru mungkin menyebabkan banyak tenaga positif untuk meningkatkan tahap tenaga.

Terakhir tetapi bukan-kurangnya, menyatakan perasaan anda boleh menjadi alternatif yang unik ke arah menguruskan tekanan anda ke tahap yang besar. A medium interaksi yang baik terdiri daripada pemikiran dalaman dan perasaan sering penyelesaian yang terbaik untuk melegakan tekanan. Walau bagaimanapun, ungkapan emosi atau perasaan tegas berpegang teguh terhadap pembolongan keluar meminta pertolongan kepada mana-mana individu. Sebarang kekecewaan atau perasaan sakit mesti disampaikan dengan cara yang boleh menimbulkan curiga dan selesa. Selain bercakap, para pen dan kertas boleh membantu banyak dalam mengurangkan tekanan di mana masa yang tertentu dikhaskan ke arah menulis kehendak dan perasaan terdalam. Dalam kes ini, yang merasakan kerja-kerja faktor yang baik dan kerja-kerja dengan baik melegakan banyak keseluruhan tekanan.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar