Total Tayangan Halaman

Senin, 30 November 2015

Menggunakan Aromaterapi - Tahu Manfaat Its Untuk Badan Anda

Menggunakan Aromaterapi - Tahu Manfaat Its Untuk Badan Anda

Jika kita berfikir tentang aromaterapi, bersantai sering datang dalam fikiran. Malah, salah satu kegunaan utama aromaterapi adalah percutian, tetapi sudah tentu, selain daripada itu, kita boleh mencari banyak perkara yang minyak pati semulajadi boleh digunakan.

Sebelum menerokai manfaatnya lagi, ia adalah penting untuk ambil perhatian bahawa aromaterapi adalah amalan yang menggunakan minyak pati dari tumbuhan sebagai ubat semula jadi, yang boleh menyembuhkan dan menggalakkan fizikal, emosi dan psikologi kesejahteraan kami.

Biasanya, minyak pati dicampurkan bersama-sama dan mungkin mempunyai aroma tertentu terbaik untuk tujuan tertentu. Anda mungkin biasa dengan beberapa minyak aromaterapi yang dijual di pasaran atau dalam beberapa lilin wangi anda popular boleh mencari di sekeliling, tetapi ia membantu untuk tahu yang mana satu minyak ini untuk digunakan dan mengetahui banyak kegunaan aromaterapi secara umum.

Aromaterapi boleh digunakan oleh berbau atau dengan mencairkan ia dan memohon semasa urut. Walau bagaimanapun, dalam menggunakan minyak pati, ia adalah penting untuk ingat bahawa sesetengah tumbuhan di mana minyak pati dikumpulkan dari boleh menyebabkan reaksi alahan apabila bersentuhan dengan kulit, terutamanya jika anda terdedah kepada alahan, dengan itu, ia adalah penting untuk ikut arahan dengan baik sebelum cuba menggunakan di rumah.

Berikut adalah beberapa banyak kegunaan aromaterapi yang anda mungkin ingin tahu lebih lanjut mengenai.

Aromaterapi digunakan secara meluas untuk bersantai atau menenangkan badan. Lavender minyak aromaterapi sebagai contoh yang baik untuk bersantai dan adalah lebih berguna pada orang dengan insomnia. Ia juga boleh digunakan dalam urutan dan dalam mandi dan digunakan juga dalam gigitan dan terbakar.

Minyak pati dari oren juga memberikan kesan yang menenangkan dan boleh digunakan bersama-sama dengan lavender untuk bersantai dan untuk meningkatkan mood anda.

Sudah tentu, selain dari memberikan anda persekitaran yang menenangkan dan menenangkan, minyak aromaterapi, dan aromaterapi secara umum, telah digunakan juga untuk melegakan gejala-gejala banyak gangguan dan ketidakselesaan. Sebahagian besar minyak pati digunakan dalam aromaterapi juga mempunyai anti-bakteria, anti-kulat dan anti-viral yang boleh membantu banyak dalam berurusan dengan beberapa ketidakselesaan kecil dan gangguan badan seperti kelemumur, kaki makan air, gigitan, selsema dan kesesakan sinus.

Kayu putih misalnya boleh membantu banyak dalam menangani selesema dan kesesakan sinus. Peppermint digunakan untuk mengurangkan sakit kepala dan loya. Pokok teh juga mempunyai banyak kegunaan kerana ia adalah anti-kulat, anti-bakteria dan melawan jangkitan yis juga.

Selain daripada kegunaan perubatan aromaterapi, ia juga popular digunakan sebagai antidepresan dan digunakan juga dalam meningkatkan peredaran juga. Rosemary misalnya juga digunakan untuk melegakan kesakitan.

Sesungguhnya, aromaterapi boleh menjadi berguna dalam pelbagai cara dalam meningkatkan kesejahteraan anda - dalam badan, minda dan semangat. Walau bagaimanapun, sebelum cuba untuk percubaan pada mereka, belajar semua yang anda boleh tentang aromaterapi kerana ada juga beberapa langkah-langkah keselamatan yang perlu anda ingat dalam menggunakan minyak ini.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar